Home видео

видео

Ехо на ѕидовите

Ехо на Ѕидовите е публикација во која читателите дознаваат информации за четири исклучително важни, при тоа напуштени простори, дел од градското јадро на Скопје, сите на атрактивни локации, но сепак заборавени од институциите и невидливи за остварувањето на јавниот интерес на граѓаните. Оваа публикација има за цел да испровоцира критичко размислување за урбаните празнини и […]

Професорот / The Professor

Професорот Документарен филм за универзалниот уметнички и хуманистички подвиг на еден локален херој. Истражување на несекојдневниот животен пат на Илија Џаџев- музичар, виртуоз на хавајска и класична гитара, писател, професор по географија. Приказна за потрагата по еден роман во ракопис. Приказна за авантурата на една хавајска гитара. Овој човек-феномен отсвирел над 6000 бесплатни концерти ширум […]

Ехо на ѕидовите

„Видеоскоп“, епизода 6 – ВОДОМИЛА

Длабоко во 21 век, во центарот на Македонија, долгогодишната негрижа на властите предизвикува апсурдна ситуација, каква што веројатно нема ниту во земјите од третиот свет: жителите на Богомила се принудени да ги пијат сопствените фекалии. Водата од селскиот водовод со години е бактериолошки неисправна, а богомилчани ја плаќаат како да е чиста. Но, група млади […]

Ехо на ѕидовите

„ВИДЕОСКОП“, епизода 5 – РЕПУБЛИКА ДЕПОНИЈА

Лошото управување со отпадот е меѓу најголемите еколошки проблеми на земјава. Политичарите досега не покажаа намера сериозно да се зафатат со решавање на овој проблем. Македонија заостанува десетици години зад европските стандарди. Документарниот филм е снимен во април годинава, пред да се актуелизира проблемот со депонијата во Струга.

Ехо на ѕидовите

“ВИДЕОСКОП”, епизода 4: ЕДНАШ ВО ИЛЈАДА ГОДИНИ?

Четврта епизода од документарниот серијал “ВИДЕОСКОП” посветена на последиците од поплавите кои го зафатија скопскиот регион минатиот август. Што преземаат надлежните доколку се случи повторно поплава за која надлежните велеа дека се случува еднаш во илјада години. Но, што ако се случи два пати? Продукција: Кадар, 2017

Ехо на ѕидовите

„Видеоскоп“, епизода 3 – PSEUDOLOGIA FANTASTICA

Цела трета епизода од серијалот „Видеоскоп“, насловена „Pseudologia Fantastica“. Епизодата се занимава со феноменот на лажните предизборни ветувања на политичарите. Низ приказните за четири неостварени ветувања од претходните изборни циклуси, својата психолошка анализа за овој феномен ја изнесува невропсихијатарот, Д-р Мице Дудучки

Ехо на ѕидовите

“Видeоскоп”, епизода 2: ПЕЧАТ ЗА ЗБОГУМ

Втора епизода од серијалот „Видеоскоп“, посветена на егзодусот на младите луѓе од Македонија. Според податоците на Организацијата за европска соработка и развој (OECD), меѓу 1998 и 2011 година, Македонија ја напуштиле околу 230.000 луѓе. Ова значи дека годишно се иселувале по околу 17.700 граѓани, што е околу 1% од населението секоја година. Доколку ваквиот тренд […]

Ехо на ѕидовите

“Видеоскоп”, епизода 1 – ЛОШ СИГНАЛ

ЛОШ СИГНАЛ – ТВ документарец за медиумите и изборите Соговорници: Јане Димески, новинар Искра Новаковска, новинар проф. д-р Дејан Донев, универзитетски професор по медиумска етика Дејан Николовски, новинар Марина Тунева, извршен директор на Советот за Етика во медиумите Љиљана Зуровац, извршен директор на Советот за Етика во медиумите во БИХ Маја Блажевска, новинар Бранко Героски, […]

Ехо на ѕидовите