Home други проекти

други проекти

Ехо на ѕидовите

Ехо на Ѕидовите е публикација во која читателите дознаваат информации за четири исклучително важни, при тоа напуштени простори, дел од градското јадро на Скопје, сите на атрактивни локации, но сепак заборавени од институциите и невидливи за остварувањето на јавниот интерес на граѓаните. Оваа публикација има за цел да испровоцира критичко размислување за урбаните празнини и […]

Професорот / The Professor

Професорот Документарен филм за универзалниот уметнички и хуманистички подвиг на еден локален херој. Истражување на несекојдневниот животен пат на Илија Џаџев- музичар, виртуоз на хавајска и класична гитара, писател, професор по географија. Приказна за потрагата по еден роман во ракопис. Приказна за авантурата на една хавајска гитара. Овој човек-феномен отсвирел над 6000 бесплатни концерти ширум […]

Ехо на ѕидовите

Лов на вештерки – тв документарен филм

Документарен филм за пропаднатата „десоросоизација“ која започна да ја спроведува власта на ВМРО ДПМНЕ, предводена од Никола Груевски, преку упадот во граѓанските организации и контрола на нивните финансии. Зошто оваа акција се претвори во лов на вештерки? Паралелно во филмот е прикажан граѓанскиот отпор од 2009 година до падот на ВМРО ДПМНЕ од власт – […]

Ехо на ѕидовите

„Црни бели дробови“

Документарниот филм „Црни бели дробови“ се занимава со загадувањето на воздухот во Скопје, низ разговори со најзасегнатите од овој проблем. 1.350 луѓе годишно умираат од последиците на аерозагадувањето во Македонија. Лани секое второ дете имало респираторни проблеми. Надлежните не прават речиси ништо за да го сопрат загадувањето. Во Скопје, дополнителна опасност предизвикува депонијата на токсичен, […]

Ехо на ѕидовите