Home Tag "XPARALLAX-25"

„Видеоскоп“, епизода 6 – ВОДОМИЛА

Длабоко во 21 век, во центарот на Македонија, долгогодишната негрижа на властите предизвикува апсурдна ситуација, каква што веројатно нема ниту во земјите од третиот свет: жителите на Богомила се принудени да ги пијат сопствените фекалии. Водата од селскиот водовод со години е бактериолошки неисправна, а богомилчани ја плаќаат како да е чиста. Но, група млади […]

Професорот / The Professor

„ВИДЕОСКОП“, епизода 5 – РЕПУБЛИКА ДЕПОНИЈА

Лошото управување со отпадот е меѓу најголемите еколошки проблеми на земјава. Политичарите досега не покажаа намера сериозно да се зафатат со решавање на овој проблем. Македонија заостанува десетици години зад европските стандарди. Документарниот филм е снимен во април годинава, пред да се актуелизира проблемот со депонијата во Струга.

Професорот / The Professor

“ВИДЕОСКОП”, епизода 4: ЕДНАШ ВО ИЛЈАДА ГОДИНИ?

Четврта епизода од документарниот серијал “ВИДЕОСКОП” посветена на последиците од поплавите кои го зафатија скопскиот регион минатиот август. Што преземаат надлежните доколку се случи повторно поплава за која надлежните велеа дека се случува еднаш во илјада години. Но, што ако се случи два пати? Продукција: Кадар, 2017

Професорот / The Professor